Kada primjetite da vam kosa opada: Ove bolesti mogu biti odgovorne za tu pojavu

Kosa je značajan dio našeg izgleda, a njena gubitak može uzrokovati anksioznost i pogoršati samopouzdanje. Ukoliko primjetite da vam kosa počinje opadati, to može biti uzrokovano raznim faktorima, uključujući stres, hormonalne promjene, nezdravu prehranu i genetiku. Međutim, nekad može biti uzrokovano i određenim bolestima.

  • Alopecija areata: Ova autoimuna bolest uzrokuje oštećenje folikula dlake i može dovesti do lokaliziranog gubitka kose. To se može pojaviti u bilo kojem dobnom razdoblju, uključujući i djecu.
  • Hormonalne promjene: Promjene u razini hormona u tijelu, kao što su oni tijekom trudnoće ili menopauze, mogu uzrokovati gubitak kose.
  • Anemija: Anemija, koja nastaje uslijed nedostatka željeza, može dovesti do gubitka kose.
  • Hipertireoza: Hipertireoza, povećana aktivnost štitnjače, može dovesti do gubitka kose.
  • Stres: Dugotrajni stres može dovesti do telogenog effluvija, u kojem se kosa slabi i počinje opadati.
  • Infekcije: Infekcije kao što su sifilis ili ringworm, moći uzrokovati gubitak kose.
  • Bolesti jetre i bubrega: Oštećenje jetre ili bubrega može dovesti do gubitka kose.

Ukoliko primjetite da vam kosa počinje opadati, važno je posjetiti svog ljekara kako bi se utvrdilo uzrok. Ljekar će moći propisati liječenje ili kontrolirati bolest koja može biti uzrok gubitka kose. Ako je uzrok neke od navedenih bolesti, rano otkrivanje i liječenje može spriječiti daljnje gubitke kose.

Gubitak kose je problem koji se može javiti kod svakoga, bez obzira na spol ili dob. Kosa nas čini ljepšima i štiti našu kožu, pa stoga gubitak kose može imati veliki utjecaj na naše samopouzdanje i kvalitetu života.

Uzroci gubitka kose su brojni i raznoliki. To može uključivati genetsku predispoziciju, stres, hormonalne promjene, nezdravu prehranu, štetne navike, itd. Međutim, ponekad gubitak kose može biti uzrokovan i određenim zdravstvenim problemima.

Alopecija areata je primjer autoimunih bolesti koja može uzrokovati gubitak kose. Ova bolest uzrokuje oštećenje folikula dlake i može dovesti do nekontroliranog gubitka kose na određenim dijelovima tijela. Hormonalne promjene, kao što su oni tijekom trudnoće ili menopauze, također mogu utjecati na stanje kose. Anemija, povećana aktivnost štitnjače (hipertireoza), infekcije poput sifilisa ili gljivičnih infekcija kao što je ringworm, te bolesti jetre i bubrega također se mogu povezivati s gubitkom kose.

Ukoliko primjetite da vam kosa počinje opadati, vrlo je važno da se posavjetujete sa svojim ljekarom. Ljekar će moći provesti potrebne testove i utvrditi uzrok gubitka kose, te na temelju toga propisati adekvatno liječenje. Ako se radi o zdravstvenom problemu, rano otkrivanje i liječenje može pomoći da se spriječi daljnji gubitak kose.

U svakom slučaju, važno je slijediti zdrave prehrambene navike i voditi zdrav način života kako bi se održalo zdravlje kose. Ukoliko imate neki zdravstveni problem koji bi mogao utjecati na stanje kose, potrebno ga je što prije riješiti kako bi se spriječilo gubitak kose. U konačnici, zdrava kosa je simbol zdrave i uravnotežene tjelesne funkciji.

Najčešći uzrok gubitka kose kod žena – androgena alopecija

Kao i kod muškaraca, najčešći uzrok opadanja kose je androgena alopecija. Međutim, tipičan način gubitka kose uslijed ovog tipa alopecije razlikuje se kod muškaraca i žena.

Dok muškarci gube kosu najčešće prvo na zaliscima, a zatim na tjemenu, pri čemu u kasnijim fazama ostaje samo kosa iza sljepoočnica i na tjemenu te na zatiljku, kod žena se androgena alopecija obično manifestira kao gubitak kose prvo na razdjeljku, a zatim na tjemenu. Kosa se razrjeđuje, ali rijetko dolazi do tako drastičnog gubitka kose kao kod muškaraca.

Stručnjaci koriste Ludwigovu skalu kako bi procijenili stupanj gubitka kose kod žena, dok se kod muškaraca koristi Norwood Hamilton skala.

Prema Ludwigovoj skali, prvi stupanj je manji gubitak kose na razdjeljku, koji može biti prikriven frizurom i drugačijim načinom češljanja. Kod drugog stupnja zamjećuje se veći gubitak kose na razdjeljku i opće razrjeđivanje kose. U trećem stadiju, vidi se tjeme, a prorijeđenost kose vidljiva je i na ostatku vlasišta.

Androgena alopecija – utjecaj muških spolnih hormona na folikule i drugi uzroci

Androgena alopecija je stanje u kojem androgeni, muški spolni hormoni, normalno prisutni i u žena, negativno utječu na vitalnost folikula. Njihovo djelovanje kod nekih ljudi može produljiti vrijeme potrebno da naraste nova vlas i stanjiti je – pa umjesto pune i zdrave vlasi rastu sve tanje i slabije vlasi, dok potpuno ne prestanu rasti.

Obično se stanjenje vlasi i gubitak kose kod žena zamjećuje u menopauzi ili u starijoj životnoj dobi.

U pozadini androgene alopcije mogu biti i hormonalni problemi, sindrom policističkih jajnika ili neke vrste tumora, pa je važno ovom stanju pristupiti cjelovito, uz analizu hormona i općeg zdravlja organizma.

Alopecija areata – žarišni tip alopecije

Alopecija areata drugi je najčešći oblik ćelavosti. Prepoznatljiva je prema žarišnom ispadanju kose ili drugih dlaka na tijelu, a jednako često javlja se kod oba spola. Ukoliko dođe do otpadanja svih vlasi, govorimo o totalnoj alopeciji, a kod otpadanja svih vlasi i svih dlaka na tijelu riječ je o tzv. univerzalnoj alopeciji.

Javlja se zbog više razloga, među kojima je jedan od najčešćih autoimuni poremećaj u kojem imunološki sustav napada folikule i time dovodi do pretjeranog i prebrzog ispadanja vlasi. Podjednako često se javlja i kod muškaraca i kod žena.

Ovaj tip ćelavosti može se javiti i nakon izloženosti velikim stresovima, kao i kod osoba koja imaju povišena antitijela štitnjače.Za razliku od androgene alopecije, koja znači trajan gubitak kose, kod alopecije areate kosa vrlo često ponovno naraste – čak u 90 % slučajeva. Kod otprilike pola osoba pogođenih ovim stanjem kosa će ponovno narasti unutar perioda od pola godine.

Telogeni efluvij

Telogeni efluvij je stanje u kojem vlas prerano ulazi u stanje mirovanja, a zatim prijevremeno ispada. Time se prebrzo gubi veći broj vlasi koje se ne stignu obnoviti, pa dolazi do razrjeđivanja kose na cijelom vlasištu.

Obično je riječ o privremenom gubitku kose i kosa će ponovno narasti.

Uzroci telogenog efluvija su različiti – ponekad je riječ o izloženosti velikom stresu, toksinima iz okoline, posljedici nekih oboljenja ili uzimanja određenih vrsta lijekova. Ponekad se događa u menopauzi ili tijekom trudnoće i nakon poroda, a moguć uzrok je i nedostatak mikronutrijenata u organizmu (željezo, cink, B-vitamin).

Gubitak kose je problem koji može uzrokovati neugodu i nisko samopouzdanje. Postoje mnogi faktori koji utječu na stanje kose, uključujući životni stil, prehranu, stres, genetsku predispoziciju i zdravstvene probleme.

Zdravstvene probleme koji uzrokuju gubitak kose uključuju autoimune bolesti poput alopecije areata, hormonalne poremećaje, anemiju, problema s štitnjačom, infekcije kao što su sifilis i gljivične infekcije, te probleme s jetrom i bubrezima. Ako se osjeti gubitak kose, potrebno je posjetiti ljekara kako bi se utvrdio uzrok i propisalo adekvatno liječenje.

Zdrav životni stil i prehrana su ključni za zdravlje kose. Pravilna prehrana bogata vitaminima i mineralima, kao što su željezo, cink, biotin i vitamini grupe B, može pomoći u jačanju kose i spriječiti gubitak. Redovito tjelovježbanje, spavanje dovoljno sati i upravljanje stresom također su važni za održavanje zdrave kose.

Ukratko, ako primjetite gubitak kose, potrebno je posjetiti ljekara kako bi se utvrdio uzrok i propisalo odgovarajuće liječenje. Održavanje zdravog životnog stila i prehrane također su važne za zdravlje kose. Uklanjanjem uzroka gubitka kose, možete vratiti svoje samopouzdanje i kvalitetu života.

Izvor: moj-magazin.com