KADA KUPUJETE BANANE, OBAVEZNO OBRATITE PAŽNJU NA OVO: Važnije je nego što mislite, tiče se zdravlja

Nekada je odlična zamjena za doručak i nakon što ih pojedemo osjećamo se još dugo sitima, ali nije samo to prednost ovog izuzetnog voća. Nova saznanja govore o mnogim drugim prednostima banana, koje će vas iznenaditi.

Banane možemo naći u marketima tokom cijele godine, nije ni čudno što su skoro uvijek broj 1 kada ih važemo. Odlična su zamjena za doručak i nakon što ih pojedemo osjećamo se još dugo sitima. Banane sadrže kalijum, vitamin A, vitamin B, vitamin C, magnezijum, vlakna, lutein, folnu kiselinu. A što više tačkica ima banana, veći su njeni benefiti.

Ali to nije sve, zadnje otkriće Japanaca dokazuje kako banane prošarane crnim tačkicama takođe mogu pomoći tijelu u borbi protiv raka. Zajedno s povećanjem tačkica na banani, povećavaju se antioksidansi, koji jačaju imunološki sistem i povećavaju bijela krvne zrnca, leukocite koji predstavljaju odbranu tela od zaraznih organizama i stranih tvari. Lagano prošarana banana čak je 8 puta u tome efikasnija.

Donosimo i popis prednosti jedenja dve banane dnevno:

Niži pritisak

Kalijum je poznat po svojoj moći spuštanja krvnog pritiska, a to čini balansirajući uticaje soli u tijelu.

Bolje zdravlje vašeg srca

Kalijum, vitamin C i B6 odlični su za zdravlje vašeg srca. Konzumiranje samo 4,069 mg kalijuma dnevno direktno je povezano s 49% manjim rizikom od srčanih bolesti.

Poboljšanje probave

Banane su odlična namirnica za poboljšanje probave. Pomažu kod borbe sa žgaravicom, probavnim smetnjama ili zatvorom.