KAD SE NERV UPALI I TRPITE BOL, HITNO IZVADITE KRV: Simptome mnogi pogrešno tumače i leče kremama, a uzrok je neočekivan

Virusi mogu ostaviti izuzetno teške posledice i na nerve i zglobove i izazvati bol, naročito ako infekcija nije na vreme otkrivena i lečena.

Bol je jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod ljudi na celom svetu. Mesto i jačina bola, kao i njegova priroda, zavise od njegovog uzroka.

Često smo skloni da ga potražimo u fizičkim smetnjama kao što su loše držanje, predugo sedenje, premalo kretanja… “Malo sam ušinula leđa” ili “bole zglobovi na promenu vremena” su objašnjenja koja ponekad sami sebi dajemo, ne znajući da uzrok bola mogu biti i opasni virusi ili posledice virusnih infekcija.

O vezi između neuropatskog bola i virusnih infekcija još se rade brojne studije. Jedan od najnovijih pregleda medicinske literature na ovu temu dat je 2020. godine u egipatskom stručnom Časopisu za neurologiju, psihijatriju i neurohirurgiju, sa stručnom redakturom.

Herpes zoster

Mnogi budu inficirani virusom Varicella zoster u detinjstvu (“varičela” je poznata kod nas i pod imenom ovčije boginje) i nakon toga on ostaje u organizmu. Zadržava se u delovima kičmene moždine i nerava i može se reaktivirati kad nam je oslabljen celularni imunitet. Rizik je veći kod osoba starijih od 60 godina, kao i kod onih koji uzimaju imunosupresivnu terapiju. Izlaganje teškim fizičkim naporima i psihičkom stresu povećava rizik. Onkološki pacijenti su, takođe, u rizičnoj grupi.

Herpes zoster karakteriše bol koji pacijenti opisuju kao žareći, probadajući. U roku od 24 do 48 sati se javlja crvenilo, pa ospa. Karakteristični mehurići su puni tečnosti, a zameniće ih kraste. Dešava se da izostane ili bude jedva primetna ospa, a tada ostaje bol čija je dijagnostika znatno otežana.

Parvovirus B19 – “peta bolest”

“Peta bolest” se najčešće javlja kod dece, koja reaguju osipom i to obično na licu – u obliku leptira. Pre samog izbijanja ospe, mogu se javiti glavobolja, kijavica, povišena temperatura, bol u grlu, malaksalost.

Ako se odrasli inficiraju parvovirusom B19, može doći do bola u zglobovima, obično ruku i nogu. Dok se osip kod dece povlači za desetak dana, artritis kod odraslih može da potraje i po nekoliko meseci. Češći je kod žena.

Hepatitis B

Hepatitis B može da prođe kod mnogih inficiranih osoba bez ikakvih simptoma – čak 60 odsto bolesnika bude izlečeno za dva do tri meseca. Međutim, pet do deset odsto njih ne uspeva da eliminiše virus i razvija hroničnu infekciju. Pojava tegoba zavisi od mnogih faktora među kojima su uzrast pacijenta, pol, kao i imunitet.

Hepatitis B može izazvati bolove u zglobovima, kao i promene na koži. Oni mogu biti simetrični i prisutni na malim zglobovima, ali je moguć i asimetričan raspored.

Hepatitis C

Ova infekcija se često otkriva slučajno, jer se dešava da ne izazove nikakve simptome. Kod ovog hepatitisa veliki broj bolesnika ne uspeva da izbaci virus – i do 85 odsto. Kod njih bolest postaje hronična. Često pate od bolova u malim zglobovima koji liče na reumatoidni artritis. U velikim zglobovima dolazi, takođe, do pojave bola usled upalnih procesa na krvnim sudovima.

Korona

Virus kovida ima raznovrsne kliničke manifestacije, a one uključuju i neurološke. Bol u mišićima i zglobovima se javlja, pretpostavlja se, zbog naleta virusa, ali se ispituju i drugi mehanizmi njegovog nastanka. Najviše brine otkriće korona virusa u cerebrospinalnoj tečnosti inficiranih pacijenata. Kako je spomenuta studija egipatskih autora objavljena 2020. godine, veza bola u zglobovima i kovida je vrlo kratko obrađena. Kasnije analize su potvrdile i pojavu reaktivnog artritisa, dakle bola u zglobovima i nakon infekcije kovida 19. Zabeleženi su slučajevi takvog oticanja, recimo, kolena, da je pacijentu bilo potpuno onemogućeno da hoda.

Među uzročnicima bola u nervima i zglobovima mogu se naći i virusi kao što su HIV, virus Zapadnog Nila i zika virus.

Tekst: Lepa&Srećna