Izvor zdrave energije: Kako jesti i piti za optimalnu izvedbu

Da biste postigli optimalnu izvedbu i održali zdravlje, potrebno je pravilno se hraniti i piti. Slijedeći nekoliko savjeta može vam pomoći da uzmete u obzir svoje potrebe i izaberete najbolje namirnice za vas.

  • Jedite ravnomjernu prehranu: Balansirajte svoju prehranu kombinirajući bjelančevine, ugljikohidrate i zdrave masnoće.
  • Pijte dovoljno tekućine: Tijelo se mora hidratizirati kako bi funkcioniralo ispravno, stoga pijte dovoljno vode i ostalih tekućina.
  • Uzimajte dovoljno vitamina i minerala: Neki od ključnih vitamina i minerala za zdravlje su C-vitamin, željezo i magnezij.
  • Jedite hranu bogatu antioksidansima: Antioksidansi pomažu tijelu da se bori protiv stresa i štete uzrokovane slobodnim radikalima. Najbolje izvore antioksidansa su voće, povrće i orašasti plodovi.
  • Smanjite unos soli i šećera: Prekomjerno konzumiranje soli i šećera može dovesti do povećanja krvnog tlaka i štete zdravlju.

Uključivanjem ovih preporučenja u vašu svakodnevnu prehranu, možete osigurati da vaše tijelo dobiva sve potrebne hranjive tvari za optimalnu izvedbu i zdravlje.

Jedite zdrave masnoće: Zdrave masnoće poput avokada, maslinovog ulja i orašastih plodova mogu pomoći u održavanju zdrave ravnoteže hormona i funkcije mozga.

Ugodite u umjerene količine slatkiša: Slatkiši mogu biti zabavni dio prehrane, ali treba ih jesti s mjerom. Odaberite prirodne slatkiše poput voća ili zamjenske opcije poput tamnog kakaoa.

Hrana koja podiže energiju

Što jesti za energiju? Ako se osjećate umorno i bezvoljno, sigurno se često pitate ovo pitanje. Odgovor se možda krije i u prehrambenim navikama, a ne samo vrsti hrane koju jedete. Kako biste stalno imali dovoljno energije, morate redovno jesti. To znači barem pet manjih i pažljivo odmjerenih obroka dnevno. Ako se prejedate, brzo ćete se osjećati naduto, neugodno i pospano.

Preskakanje obroka je signal tijelu da je nastupila glad te ono mora trošiti zalihe energije iz mišićnog tkiva razgradnjom proteina ili glikogena. To nije situacija koju želite jer gubitkom mišićnog tkiva gubite i snagu te time još više energije. Hrana koja pruža energiju je ona bogata proteinima, mastima i ugljikohidratima. Ugljikohidrati, poput šećera, se najbrže razgrađuju jer svaka stanica na neki način elemente za potrošnju prvo razgradi do nekog šećera i uključuje u metabolički put. Šećeri poput glukoze i fruktoze su brz izvor energije kad trebate kratkotrajnu pobudu jer ih stanica najbrže razgrađuje.

Ipak, velika količina jednostavnih šećera neće pružiti dugotrajan izvor energije jer je kratkotrajna pobuda ipak samo kratkotrajna pobuda. Stoga su u tu svrhu dobri kompleksni ugljikohidrati. To su tvari koje će se metabolički sporije razgraditi na jednostavnije šećere i onda koristiti za pridobivanje energije, a to znači da će se energija stvarati duže vrijeme. Masti razgradnjom daju najviše energije, ali ih treba koristiti u manjim količinama. Višak masti koji stanicama nije potreban će se pohranjivati i izazivati probleme s krvnim žilama, jetrom i nakupljanjem masnog tkiva kao sala.

Pametno je koristiti nezasićene masti poput raznih biljnih ulja tako da hranu pripremate pomoću njih, a ne pomoću maslaca.

Hrana koja daje energiju, a ne deblja je hrana bogata proteinima, osnovnim sastojcima svih stanica i tjelesnih tkiva. Naravno, proteini ne služe samo za pridobivanje energije nego i za sintezu staničnih sastojaka, organela, hormona, stanične membrane i drugih važnih dijelova organizma.

Jedite manje procesirane hrane: Prehrana puna procesirane hrane često sadrži visoke količine soli, šećera i nezdravih masnoća. Odabirom manje procesirane hrane poput povrća, voća, nemasnog proteina i cjelovitih žitarica, možete osigurati da vaše tijelo dobiva potrebne hranjive tvari.

Jesti u redovitim intervalima: Redovito jedenje pomaže u održavanju ravnoteže šećera u krvi i sprječava prejedanje.

Dopunite s dodatcima: Ukoliko ste u potrazi za dodatnom podrškom, možete razmisliti o dodatku prehrane kao što su multivitamini, probiotici ili biljne ekstrakti.

Uključivanjem ovih savjeta u vašu prehranu, moći ćete dobiti zdrave izvore energije koji će vam pomoći da ostanete aktivni, koncentrirani i osjećate se dobro. Djelujte strateški i izaberite namirnice koje će vam pomoći da dosegnete svoj cilj za optimalnu izvedbu i zdravlje.

Hrana koja podiže energiju

Što jesti za energiju? Ako se osjećate umorno i bezvoljno, sigurno se često pitate ovo pitanje. Odgovor se možda krije i u prehrambenim navikama, a ne samo vrsti hrane koju jedete.

Kako biste stalno imali dovoljno energije, morate redovno jesti. To znači barem pet manjih i pažljivo odmjerenih obroka dnevno. Ako se prejedate, brzo ćete se osjećati naduto, neugodno i pospano.

Preskakanje obroka je signal tijelu da je nastupila glad te ono mora trošiti zalihe energije iz mišićnog tkiva razgradnjom proteina ili glikogena. To nije situacija koju želite jer gubitkom mišićnog tkiva gubite i snagu te time još više energije. Hrana koja pruža energiju je ona bogata proteinima, mastima i ugljikohidratima.

Ugljikohidrati, poput šećera, se najbrže razgrađuju jer svaka stanica na neki način elemente za potrošnju prvo razgradi do nekog šećera i uključuje u metabolički put. Šećeri poput glukoze i fruktoze su brz izvor energije kad trebate kratkotrajnu pobudu jer ih stanica najbrže razgrađuje.

Ipak, velika količina jednostavnih šećera neće pružiti dugotrajan izvor energije jer je kratkotrajna pobuda ipak samo kratkotrajna pobuda. Stoga su u tu svrhu dobri kompleksni ugljikohidrati. To su tvari koje će se metabolički sporije razgraditi na jednostavnije šećere i onda koristiti za pridobivanje energije, a to znači da će se energija stvarati duže vrijeme.

Kako pravilno konzumirati ugljikohidrate pročitajte ovdje

Masti razgradnjom daju najviše energije, ali ih treba koristiti u manjim količinama. Višak masti koji stanicama nije potreban će se pohranjivati i izazivati probleme s krvnim žilama, jetrom i nakupljanjem masnog tkiva kao sala. Pametno je koristiti nezasićene masti poput raznih biljnih ulja tako da hranu pripremate pomoću njih, a ne pomoću maslaca.

Hrana koja daje energiju, a ne deblja je hrana bogata proteinima, osnovnim sastojcima svih stanica i tjelesnih tkiva. Naravno, proteini ne služe samo za pridobivanje energije nego i za sintezu staničnih sastojaka, organela, hormona, stanične membrane i drugih važnih dijelova organizma. Proteini su osnovna jedinica svih enzima koji provode metaboličke reakcije te služe za izgradnju mišića bez kojih se ne možemo pokretati. Svaki vaš obrok bi trebao biti izbalansiran tako da sadrži proteine, neku vrstu ugljikohidrata i malu količinu zdravih masti.

Važan je i tajming pa hranu s više jednostavnih šećera jedite prije fizičkog napora, a ujutro jedite hranu s kompleksnim ugljikohidratima i proteinima koji će se duže razgrađivati i tijelu davati potrebne količine energije do sljedećeg obroka.

Izvor: moj-magazin.com