IZAZIVAJU NESANICU I MUČNINE: Ne konzumirajte ove namirnice prije spavanja

Poznato je da kasni obroci izuzetno debljaju, posebno ako jedete nešto sa mnogo kalorija. Međutim, to nije ono najgore. Određena hrana izaziva nesanicu i mučnine.

Preporučuje se da se ne jede ništa tri sata prije odlaska u krevet. Ipak, ako ste toliko gladni poželjno je da pojedete nešto lagano.

U nastavku pogledajte što ne biste smjeli unositi u organizam prije spavanja.

ALKOHOL

Alkohol iritira digestivni trakt, posebno dio koje povezuje želudac i jednjak, varenje je otežano što automatski dovodi do gorušice.

GAZIRANO

Nema ništa gore za stomak od gaziranih pića. Oni su jako kiseli, a ta kiselina šteti sistemu za varenje. Pored toga, gazirani sokovo pojačavaju pritisak u stomaku.

MASNA HRANA

Ovo uključuje i sladoled, kolačiće i čizburgere

ČOKOLADA

Čokolada je bogata masnoćama i sadrži kofein i teobromin koji prave haos u stomaku

SIR

Sir je bogat masnoćama, ali ako vam se uveče baš prijeo odlučite se za parmezan ili švapski sir koji su manje masni od fete i mocarele.

RAŠASTI PLODOVI

Kada je u pitanju gorušica, na nju najviše utiče masnoća, bila ona zasićena ili nezasićena. Bez obzira na to što su orašasti plodovi zdravi, trebalo bi ih izbegavati pred spavanje. Ako baš volite da ih grickate, pistacije i bademi nisu toliko neprijatni kao što može da bude indijski orah ili kikiriki.

CITRUSNO VOĆE

Citrusno voće je kiselo, tako da su đus ili zelena jabuka užasan izbor pred spavanje

KAVA

Kofein stvara kiselu sredinu u stomaku, pa se zato ne preporučuje za konzumiranje uvečer. Kava bez kofeina ima manju dozu kiseline od obične, te može da bude dobar izbor za večernje sate.