Istina o probioticima

Probiotici su mikroorganizmi koji se smatraju korisnim za ljudsko zdravlje i mogu se naći u različitim oblicima, uključujući hranu i dodatke prehrani. Iako su probiotici vrlo popularni u posljednje vrijeme, postoje mnoge zablude o njihovim koristima.

Prva stvar koju treba shvatiti o probioticima je da oni ne djeluju na sve ljude na isti način. Neki ljudi mogu primijetiti značajnu korist od uzimanja probiotika, dok drugi neće primijetiti nikakvu razliku. To se događa zbog različitih mikrobiomskih ekosustava u ljudskom tijelu, što znači da su neke osobe više sklone koristiti od probiotika od drugih.

Druga stvar koju treba shvatiti o probioticima je da oni ne liječe sve bolesti. Iako se često spominju kao lijek za različite probavne probleme, probiotici mogu imati koristi u smanjenju simptoma kod nekih ljudi, ali neće liječiti bolest uzrokovanu drugim čimbenicima.

Treća stvar koju treba shvatiti o probioticima je da su oni samo jedan od mnogih načina na koji možete pomoći vašem tijelu da se održi zdravim. Dok probiotici mogu biti korisni, važno je da se pridržavate zdrave prehrane i vježbanja, te da se pridržavate svih preporučenih lijekova ako ih uzimate.

Četvrta stvar koju treba shvatiti o probioticima je da su oni često dostupni u različitim oblicima. Probiotici se mogu naći u hrani poput jogurta, kefira i fermentiranih povrća, kao i u obliku dodataka prehrani poput kapsula ili prašaka. Različiti oblici probiotika mogu imati različite količine mikroorganizama, pa je važno pročitati deklaraciju proizvoda kako biste bili sigurni da kupujete proizvod koji odgovara vašim potrebama.

Zaključak je da probiotici mogu imati koristi za neke ljude, ali da ne djeluju na sve isto te da treba biti oprezan.

Izvor: moj-magazin.com