Imate visok pritisak? Ovo nije užina, niti hrana za vas

Hipertenzija ili visok krvni pritisak je jedan od najčešćih zdravstvenih problema sa kojim se ljudi suočavaju. To može biti prilično opasno ako se ne leči, jer može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanog udara ili moždanog udara. Ako imate visok krvni pritisak, jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite jeste da promenite svoj način ishrane. Postoje neke vrste hrane koje bi trebalo da izbegavate ako imate visok krvni pritisak, kao što su:

  • Sol: Previše soli u ishrani može da poveća krvni pritisak. Trebalo bi da ograničite unos soli i da izbegavate hranu koja sadrži velike količine soli, poput prerađenih namirnica, slanih grickalica i konzervirane hrane.
  • Masnoće: Masne i pržene hrane su jedan od glavnih uzroka visokog krvnog pritiska. Trebalo bi da izbegavate masne mesne proizvode, kao i mlečne proizvode sa visokim sadržajem masti.
  • Šećer: Previše šećera u ishrani takođe može da poveća krvni pritisak. Trebalo bi da ograničite unos slatkiša i šećera, kao i hrane koja sadrži dodatni šećer, poput slatkih sokova i slatkih gaziranih pića.

Alkohol: Prekomerno konzumiranje alkohola takođe može da poveća krvni pritisak. Ako pijete alkohol, trebalo bi da ograničite unos na najviše jednu čašu dnevno za žene i najviše dve čaše dnevno za muškarce.

Ukoliko imate visok krvni pritisak, promena ishrane je jedan od najefikasnijih načina da ga smanjite. Izbegavanje ovih vrsta hrane može da vam pomogne da održavate normalan krvni pritisak i da se izbegne rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Postoje neke stvari koje bi trebalo da radite ako imate visok krvni pritisak:

Promenite svoj način ishrane: Kao što sam spomenuo ranije, promena ishrane je jedan od najefikasnijih načina da se smanji visok krvni pritisak. To uključuje izbegavanje soli, masne hrane, šećera i alkohola, kao i unos hrane bogate vlaknima, kao što su voće, povrće i integralni žitarici.

Redovno vežbajte: Redovno vežbanje može da pomogne da se smanji visok krvni pritisak. Preporučuje se barem 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno, što može da uključuje šetnju, trčanje ili biciklizam.

Kontrolišite težinu: Gojaznost je jedan od glavnih faktora rizika za hipertenziju. Smanjenje težine može da pomogne da se smanji visok krvni pritisak.

Ograničite unos alkohola: Prekomerno konzumiranje alkohola može da poveća krvni pritisak. Trebalo bi da ograničite unos alkohola na najviše jednu čašu dnevno za žene i najviše dve čaše dnevno za muškarce.

Održavajte stres pod kontrolom: Stres može da poveća krvni pritisak. Trebalo bi da se trudite da održavate stres pod kontrolom kroz tehnike opuštanja, kao što su meditacija ili joga.

Pijte dovoljno vode: Pijenje dovoljno vode može da pomogne da se smanji visok krvni pritisak. Preporučuje se da pijete najmanje 8 čaša vode dnevno.

Spavajte dovoljno: Nedovoljno sna može da poveća rizik od visokog krvnog pritiska. Trebalo bi da spavate najmanje 7-8 sati dnevno kako biste održali normalan krvni pritisak.

Izvor: moj-magazin.com