GIHT se može riješiti potpuno prirodno

GIHT ili hiperurikemija je poremećaj metabolizma koji se javlja kada se u krvi nalazi previše mokraćne kiseline. Ova kiselina se normalno stvara kada se razgrađuju purini, koji su prisutni u hrani kao što su meso, riba, žitarice i neke vrste povrća. Kada se nakuplja previše mokraćne kiseline, može doći do stvaranja kristala u zglobovima, što može dovesti do bolova, oticanja i upale.

GIHT se može riješiti potpuno prirodno, bez potrebe za lijekovima ili operacijama. Glavni način liječenja je smanjiti unos purina putem prehrane. To znači izbjegavati hranu bogatu purinima kao što su meso, riba, grah, žitarice i neke vrste povrća. Umjesto toga, trebali biste se okrenuti hrani koja je bogata vitaminima i mineralima kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi i mliječni proizvodi sa niskim udjelom masti.

Također je važno piti dovoljno tekućine kako bi se mokraćna kiselina mogla dobro izlučiti iz tijela. Preporučuje se piti 2-3 litre vode dnevno, a izbjegavati alkohol i kofein jer oni mogu otežati izlučivanje mokraćne kiseline.

Fizička aktivnost također može pomoći u liječenju GIHT-a. Redovita tjelovježba pomaže u održavanju tjelesne težine i poboljšava cirkulaciju, što pomaže u izlučivanju mokraćne kiseline. Preporuča se svakodnevno izvoditi 30-60 minuta aerobne vježbe, poput hodanja, trčanja ili plivanja.

 • Tipičan napad gihta karakteriše iznenadni napad teškog bola, otok, toplota i crvenilo zgloba.
 • Postoje mnogi faktori rizika za nastajanje gihta, a češći je nakon operacije, traume i dehidracije.
 • Određeni lekovi kao što su diuretici – obično poznati kao lekovi koji povećavaju izlučivanje vode iz organizma, opasni su za giht.
 • Lekovi koji snižavaju nivo mokraćne kiseline u krvi, takođe mogu uzrokovati aktivaciju gihta.
 • Niska doza aspirina može precipitirati napad gihta.
 • Lečenje određenih vrsta raka može uzrokovati giht zbog visokog nivoa mokraćne kiseline koja se oslobađa kada su ćelije raka uništene.
 • Degenerativni artritis takođe čini da zahvaćeni zglobovi mogu biti mesto napada gihta.

Korištenje prirodnih lijekova, kao što su biljne infuzije, također može pomoći u liječenju GIHT-a. Biljke kao što su celer, peršin, maslačak i kopriva imaju diuretski učinak i pomažu u izlučivanju mokraćne kiseline. Također se preporučuje konzumiranje prirodnih antiinflamatornih lijekova kao što su kurkuma i boswellia. Oni pomažu u smanjenju upale i bolova u zglobovima povezanim s GIHT-om.

Također, omega-3 masne kiseline su dokazano pomažu smanjiti upalu u tijelu, a mogu se naći u ribi poput lososa, sardina ili makrela.

Svakako je važno konzultirati se sa liječnikom prije nego počnete s bilo kakvom promjenom prehrane ili uzimanjem prirodnih lijekova. Liječnik će moći dati stručne savjete i pratiti vaš napredak tijekom liječenja.

 • Prva faza je asimptomatska u kojoj nema jasnih simptoma. Međutim, nivo mokraćne kiseline je visok i postoji prisutnost taloženja kristala u tkivima.
 • Druga faza je akutni giht. Postoji bol, crvenilo, otok i toplina koja traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja.
 • Kod polovine osoba s gihtom, pogođen je obično zglob velikog nožnog prsta. Nivo mokraćne ili urinske kiseline mogu biti normalne kod oko polovine bolesnika s akutnom fazom.

Faza između dva akutna zapaljenja je sledeća, treća faza. Osoba koja ima giht i dalje ima hiperurikemiju (visok nivo mokraćne kiseline u krvi) s kontinuiranim oštećenjem zgloba. S progresijom bolesti, period između dva akutna zapaljenja se smanjuje.

U svakom slučaju, potpuno prirodno liječenje GIHT-a uključuje promjene u prehrani, tjelovježbu i upotrebu prirodnih lijekova. Svi ovi koraci zajedno mogu pomoći u smanjenju simptoma, poboljšanju zdravlja zglobova i spriječiti daljnje komplikacije povezane s GIHT-om.

Osim promjena u prehrani i tjelovježbi, još jedan važan korak u potpuno prirodnom liječenju GIHT-a je održavanje zdrave tjelesne težine. Pretilost ili gojaznost su česti uzročnici hiperurikemije, stoga je važno raditi na smanjenju tjelesne težine kroz zdravu prehranu i tjelovježbu.

Osim toga, postoji nekoliko prirodnih dodataka prehrani koji se mogu koristiti za liječenje GIHT-a. Npr. vitamin C i mangan su pokazali da pomažu u smanjenju razine mokraćne kiseline u krvi. Također, niacin (vitamin B3) je pokazao da ima koristi u smanjenju upale i bolova u zglobovima povezanim s GIHT-om.

Konačno, meditacija, jogom ili druge tehnike relaksacije mogu pomoći u smanjenju stresa, koji može povećati razinu mokraćne kiseline u krvi.

GIHT je ozbiljna bolest i potrebno je raditi na njegovom liječenju, no s pravilnom prehranom, tjelovježbom, lijekovima iz prirode i održavanjem zdravog načina života, moguće je potpuno se riješiti simptoma i spriječiti daljnje komplikacije.

Komplikacije GIHT-a ako se ne liječi mogu biti ozbiljne i uključuju:

 • Artritis: Kristali mokraćne kiseline se mogu taložiti u zglobovima, što može dovesti do upale i bolova.
 • Točkice: Kristali mokraćne kiseline se mogu taložiti u koži, što može dovesti do formiranja točkica ili čvorova.
 • Ledvične kamenčiće: Kristali mokraćne kiseline se mogu taložiti u bubrezima, što može dovesti do formiranja ledvičnih kamenčića.
 • Ledvična insuficijencija: Ako se kamenčići formiraju u bubrezima, oni mogu blokirati protok mokraće, što može dovesti do oštećenja bubrega.
 • Akutni napad gihta: Ako se kristali mokraćne kiseline naglo talože u zglobu, to može dovesti do akutnog napada gihta, koji se karakterizira jakom bolom, crvenilom i oticanjem zgloba.
 • Komplikacije srčanog i krvnog sustava: Hiperurikemija se povezuje sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, kao što su ateroskleroza, hipertenzija, srčani udar i moždani udar.
 • Komplikacije jetre: Povećana razina mokraćne kiseline u krvi može dovesti do oštećenja jetre.

Dakle, važno je liječiti GIHT kako bi se spriječile ove komplikacije i održalo zdravlje zglobova, bubrega i cijelog organizma.

Liječenje GIHT-a kod starijih osoba može se malo razlikovati od liječenja kod mlađih osoba. Razlike su sljedeće:

Prehrana: Starije osobe često imaju manju apetit i mogu imati težeće restrikcije prehrane. Stoga je važno da se prehrana prilagodi njihovim potrebama i da se pruži dovoljno hranjivih tvari.

Lijekovi: Starije osobe često uzimaju više lijekova, pa je važno provjeriti da li lijekovi koji se koriste za liječenje GIHT-a ne reagiraju s drugim lijekovima koje uzimaju.

Fizička aktivnost: Starije osobe mogu imati fizičke ograničenja koja im ne dopuštaju da se bave svakodnevnom tjelovježbom. Stoga je važno prilagoditi tjelovježbu njihovim mogućnostima.

Kognitivne smetnje: Neki stariji ljudi mogu imati kognitivne smetnje kao što je demencija, što može utjecati na njihovu sposobnost da se pridržavaju prehrane i tjelovježbe.

Frailty: Starije osobe često su osjetljivije na bolesti i ozljede, te su češće sklone frailty-u (oslabljenosti) pa je važno da se prilagodi terapija njihovom fizičkom stanju.

Komplikacije: Komplikacije GIHT-a kod starijih osoba mogu se pojaviti brže i biti teže, kao što su artritis i komplikacije bubrega.

Stoga je važno da liječenje GIHT-a kod starijih osoba bude prilagođeno njihovim specifičnim potrebama i da se redovito prati njihovo stanje.

Izvor: moj-magazin.com