EVO ŠTA VAM MOGU URADITI 5 SUHIH ŠLJIVA: Ovo je preveliki šok za sve ljubitelje suhih šljiva

Dugo se proučava što je to što suhe šljive imaju a što tako dobro djeluje na zdravlje čovjeka, pored bogatstva vitamina, minerala i polifenola. Suhe šljive, i to samo njih 5 do 6 dnevno, prema rezultatima nove studije, mogu da sačuvaju kosti i spreče osteoporozu – gubitak koštane mase i gustine kostiju. Osteoporoza pogađa mnoge ljude, posebno osobe starije od 50 godina, što dovodi do povećanog rizika od preloma. Istraživači su, u drugoj studiji, otkrili da je gubitak zdravlja kostiju povezan sa inflamatornim procesima u tijelu, a poznato je da su suhe šljive antiinflamatorne.

Osteoporoza je stanje u kome kosti osobe gube gustinu i masu, zbog čega je veća vjerovatnoća da će se kosti slomiti. Prema globalnoj statistici, polovina žena starijih od 50 godina je u povećanom riziku od preloma kosti, kao i svaki četvrti muškarac. Osteoporoza se najčešće javlja kod žena u postmenopauzi. Za dvije godine, tokom 2017. i 2018. u SAD je, na primer, oko 20 odsto žena starijih od 50 godina razvilo ovo stanje, što je veći procenat od ukupnog broja žena koje su imale srčani udar, moždani udar ili su dobile rak dojke. Gubitak koštane mase i gustine kostiju može da se desi u bilo kom uzrastu. Međutim, osteoporoza je najčešća kod starijih ljudi. Kosti kuka, kičmenih pršljenova i ručnog zgloba najčešća su mesta preloma kostiju usled osteoporoze. Za starije osobe, prelom kuka, na primer, može da bude posebno ozbiljan.

Suhe šljive sprečavaju gubitak mineralne gustine najvažnijih kostiju

Novo istraživanje pokazuje da 5 do 6 suvih šljiva dnevno može da zaustavi napredovanje osteoporoze kod žena u postmenopauzi, u poređenju sa kontrolnom grupom koja nije konzumirala ovo sušeno voće. Ovo je druga od nekoliko studija istraživača sa The Pennsylvania State University koji su prethodno istraživali povezanost inflamatornih markera i gubitka mineralne gustine kostiju.

– Upala bi mogla da bude važan posrednik za gubitak koštane mase u postmenopauzi i potencijalna meta za nutritivne terapije – ocenjuje dr Mary Jane De Souza, profesorka kineziologije i psihologije na The Pennsylvania State University. Ona je objasnila da istraživači već dugi niz godina istražuju veze između suvih šljiva i zdravlja kostiju.

– Naše najnovije i najveće istraživanje obuhvatilo je više od 200 žena u postmenopauzi, kako bi se istražila veza između suvih šljiva i zdravlja kostiju. Naša studija je prva koja otkriva da konzumiranje samo 5-6 suvih šljiva dnevno sprečava gubitak mineralne gustine kostiju na kuku, mestu od najvećeg značaja za stare muškarce i žene, jer prelomi kuka obično dovode do hospitalizacije, smanjenog kvaliteta života i gubitka nezavisnosti – istakla je dr De Souza.

Kako suve šljive pomažu kostima, posebno tih 5 do 6 dnevno

Istraživači su podelili učesnike studije u tri grupe. Jedna, kontrolna grupa, nije jela suhe šljive. Druga grupa je jela 5-6 suhih šljiva dnevno, a treća je konzumirala 10 do 12 suhih šljiva svakog dana. Korist od suhih šljiva bila je najvidljivija u grupi koja jela do 6 šljiva na dan.

– Iako nije nužno jasno šta tačno u suhim šljivama ima taj povoljan efekat na zdravlje kostiju, zna se da ovo voće sadrži nekoliko vitamina i minerala važnih za kosti, uključujući bor, kalijum, bakar i vitamin K. Suhe šljive takođe sadrže polifenole – bioaktivne jedinjenja koja izgleda da igraju ulogu u formiranju kostiju – objasnila je dr De Souza, koja je najavila da će se proširiti istraživanje o uticaju suvih šljiva na osovinu crijeva i kostiju. Suve šljive su najbolji prirodni laksativ, a neke osobe moraju da budu na oprezu

Suhe šljive jedu se samo u ograničenim količinama, čak i za Božić

Inače, pored suhih šljiva naučnici preporčuju da se kalcijum unosi iz hrane kao što su sardine, jogurt i zelje. Ostale namirnice bogate vitaminom K, magnezijumom i kalijumom su edamame i lisnato povrće poput blitve i kelje, prenosi Espreso.

novi.ba