DA LI VAM ZUJI U UŠIMA? OVO JE RAZLOG: Evo na šta vas organizam ovako upozorava

Najnovije istraživanje pokazuje kako oko 10 posto odraslih osoba ima problem sa zujanjem u uhu/ušima, dok je ova pojava nešto zastupljenija u u starijoj dobi i kod muškaraca.

Tinitus (zujanje u uhu) je pojava kada osjećate zvuk bez prisustva spoljnog zvučnog stimulansa. Odnosno, čovjek tada čuje ono čega nema. Uzroci tome mogu biti različiti: može doći do promjena na krvnim sudovima glave i vrata, grčenje mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu, povreda glave ili vrata, multiplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis … Ali i korištenja pojedinih lijekova.

Osim toga, zujanje u ušima se javlja i kod osoba sa visokim krvnim pritiskom, ali i osoba sa lošom cirkulacijom. Ukoliko se zujanje javlja zbog loše cirkulacije u ušima, te osobe iz svog života izbaciti kofein, cigarete, alkohol i smanjiti unos soli. Nekada zujanje ušima može biti i posljedica nakupljenog voska. Kada ga se previše nakupi, može iritirati bubnjić i uzrokovati zujanje. Ukoliko je zujanje učestalo, savjetujemo da posjetite liječnika kako bi provjerio vaše zdravstveno stanje.

novi.ba