Da li trebamo izbaciti večeru ako želimo smršati

Debata oko doručka, ručka i večere kao obroka u toku dana i njihov uticaj na mršavljenje traje već dugo. Neki ljudi smatraju da je najbolje izbaciti večeru kako bi se smanjio unos kalorija, dok drugi smatraju da je to loša strategija.

Pre svega, potrebno je napomenuti da nijedan obrok ne može sam po sebi da dovede do mršavljenja. Ukupan unos kalorija i fizička aktivnost su najvažniji faktori kada je u pitanju mršavljenje.

Međutim, nekoj osobi izbacivanje večere može pomoći da smanji unos kalorija. Ako jedan čovek ujutru jede veliki doručak, a ručak mu bude srednje velik, njemu može biti teško da kontroliše unos hrane tokom večere. Ukoliko ova osoba izbaci večeru, može se dogoditi da se smanji unos kalorija.

Isto tako, za neke osobe, izbacivanje večere može dovesti do grčenja u stomaku tokom noći, što može negativno uticati na kvalitet spavanja. To u konačnici može dovesti do lošeg apetita ujutru, što dovodi do toga da se ujutru jede previše hrane.

Ukratko, izbacivanje večere nije univerzalno rešenje za mršavljenje. Ukoliko neko želi da smrša, najbolje bi bilo da konsultuje nutricionistu ili stručnjaka za ishranu koji će mu pomoći da pronađe najbolji plan ishrane za njega. To može uključivati izbacivanje večere, ali isto tako i smanjenje unosa kalorija u toku drugih obroka, kao i povećanje fizičke aktivnosti.

Ukratko, izbacivanje večere može biti jedno od rešenja za mršavljenje, ali nije univerzalno. Najbolje bi bilo da se konsultuje stručnjak kako bi se našao najbolji plan ishrane za svakog pojedinačno.

Kada je u pitanju mršavljenje, ne postoji jedinstven odgovor na pitanje da li treba izbaciti večeru. Sve zavisi od pojedinačnih potreba i okolnosti svake osobe. Međutim, postoje neke stvari koje treba uzeti u obzir kada se razmatra izbacivanje večere.

Prvo, potrebno je napomenuti da mršavljenje zavisi od ravnoteže između unosa i potrošnje kalorija. Ako se unosi više kalorija nego što se potroši, doći će do dobijanja kilograma, a ako se unosi manje kalorija nego što se potroši, dolazi do gubitka kilograma. Ukoliko neko želi da smrša, neophodno je da smanji unos kalorija, bilo kroz smanjenje porcija hrane u toku dana ili kroz smanjenje unosa kalorija u toku pojedinih obroka, uključujući večeru.

Drugo, neke osobe mogu biti sklone većem unosu hrane u toku večere, što može dovesti do povećanja unosa kalorija u toku dana. Ukoliko je neko sprečen da kontroliše unos hrane u toku večere, izbacivanje ove obroka može pomoći da se smanji unos kalorija u toku dana.

Treće, izbacivanje večere može imati negativan uticaj na kvalitet spavanja, što može dovesti do grčenja u stomaku, nesanice i lošeg apetita ujutru. Ukoliko osoba pati od ovakvih problema, izbacivanje večere nije preporučljivo.

Četvrto, izbacivanje večere može dovesti do osjećaja gladi i napetosti u toku večernjih sati, što može dovesti do nekontrolisanog jedenja hrane. Ova situacija može biti posebno problematična ukoliko osoba pati od emotivnog jedenja.

Zaključno, ukoliko neko želi da smrša, najbolje bi bilo da konsultuje stručnjaka za ishranu koji će mu pomoći da pronađe najbolji plan ishrane za njega. To može uključivati izbacivanje večere, ali isto tako.

U ovom slučaju morate biti dosledni i istrajni, jer teško ćete uspeti instant da smršate ako se bavite npr. brzim hodom dok u jednoj ruci držite krofnu sa čokoladnom glazurom.

Dijeta ima raznih kao i preparata za mršavljenje. Što kod jednih upali kod drugih se ispostavi da je samo gubljenje vremena. Mnoge dijete takođe ne pružaju proces zdravog mršavljenja.

Hrono ishrana i alkalna ishrana su dve najpoznatije vrste ishrane danas i mnogi su veoma zadovoljni postignutim rezultatima. Međutim, kada govorimo o tome kako smršati bez dijete, tu ne spada niti hrono, niti alkalna ishrana.

Najbolja ishrana za mršavljenje podrazumeva na prvom mestu disciplinovan odnos prema obrocima.

Svakoga dana morate imati tri obroka u isto vreme. Poželjno je između doručka i ručka imati užinu koja uključuje voće. Posle večere nije poželjno konzumiranje bilo čega osim tečnosti. Inače treba što više piti vode na svakodnevnoj bazi.

Gledajte da izbegnete slane grickalice, zaslađene sokove i inače sve što sadrži veštačke šećere. Izbegavajte hranu koja sadrži aditive. Zapamtite, što je hrana prirodnija, to je zdravija i bolja po Vas.

Saznajte sve tajne planiranja obroka, što jesti za ručak i večeru, a što za užinu

Koliko često se treba protegnuti, što si možete pruštiti za desert. Odlična linija više ne mora biti nedostižan cilj! Tko bi od vas htio da mu nutricionist kaže što točno i kada treba jesti kako biste konačno postigli tu željenu kilažu? Evo, sad imate tu priliku. Naime, prevention.com donosi trojicu stručnjaka koji vam svojim savjetima mogu pomoći u pametnom planiranju obroka.

Tajne planiranja obroka

  • Pojedite obrok ili manji snack svaka 3 do 4 sata. To daje gorivo vašem metabolizmu i sprječava vas da se nepotrebno prejedate.
  • Kombinirajte proteine (meso, riba, grah, orasi, jaja, mliječni proizvodi) i vlakna (cjelovite žitarice, voće, povrće) u svakom obroku. Kada se jedu zajedno, ovim namirnicama treba duže da se probave od jednostavnijih ugljikohidrata, tako da dulje ostajete siti.
  • Ustanite, krećite se i ne zaboravljajte piti vodu. Ovaj dnevni plan obroka ima široki raspon kalorija (od oko 1550 do 2100) i ako ste aktivni možete ići prema kraju ovog raspona.
  • Ne zaboravite da čak i ‘savršen dan’ nije savršen ako stalno jedete iste stvari.
    6.30 do 7: Probudite se s vodom
  • Prije nego što stavite vodu za kavu ili čaj, te prije nego što nešto pojedete, popijte čašu vode s limunom, savjetuje nutricionista Ashley Koff. Naime, dok spavate, vaše tijelo ne apstinira samo od hrane, već i od vode.

– Budući da su mnogi vitamini topljivi u vodi, čaša vode prije jela će pomoći vašem tijelu da bolje apsorbira hranjive sastojke iz hrane – govori.

 Kratka šetnja

Ovo je idealan način za izgaranje masnoća. Lagani kardio ubrzo nakon što se probudite i prije nego što jedete (šetnja sa psom, jumping jacks, ili gore dolje po stepenicama u stubištu), daje vašem tijelu energiju koja mu je potrebna.

Čaj od nane smanjuje apetit i pomaže u razgradnji masnoće. Rooibos čaj crvene boje čisti organizam i poboljšava probavu. Zeleni čaj utiče na smanjenje telesne težine. Konzumiranje zelenog čaja i vežbanje u kombinaciji su pun pogodak.

Čajeve treba konzumirati svakodnevno i ne samo zimi.

Izvor: moj-magazin.com