Da li aklohol loše utiče ako smo u treningu

Alkohol i fitnes nisu kompatibilni koncepti. Alkohol može negativno uticati na vašu sposobnost da dostignete svoje ciljeve u vezi treninga.

Prvo, alkohol oštećuje vaše mišiće i sprečava njihovo oporavak posle vežbanja. To znači da će vaši mišići biti manje spremni za sledeći trening, što može dovesti do pogoršanja performansi i povećanja rizika od povreda.

Drugo, alkohol utiče na vaš metabolizam, što može smanjiti sposobnost tela da sagoreva masti i koristi energiju iz hrane. To može dovesti do povećanja telesne mase, što je posebno problematično ako pokušavate da smršate ili održavate svoju težinu.

Treće, alkohol takođe može uticati na vašu motivaciju i disciplinu. Kada pijete, verovatno ćete biti manje motivisani da vežbate i manje sposobni da se držite svojih rutina.

Ukratko, ako želite da postignete svoje ciljeve u vezi treninga, preporučujemo da smanjite ili potpuno eliminišete unos alkohola. Iako ponekad može biti privlačno da se opustite i popijete čašu vina ili piva, to može imati negativan uticaj na vaše zdravlje i fitnes. Zato, ako želite da postignete svoje ciljeve, držite se čistačeg životnog stila i izbegavajte alkohol.

Ukupno gledano, alkohol ima mnoge negativne efekte na zdravlje i fitnes. Ova tečnost može smanjiti sposobnost tela da se oporavi nakon vežbanja, smanjiti sposobnost tela da sagoreva masti, a takođe može učiniti da se osećate manje motivisano da vežbate i manje disciplinovano u svom režimu.

Alkohol može takođe poremetiti ravnotežu elektrolita u telu, što može dovesti do dehidracije. Dehidracija može negativno uticati na performansu tokom vežbanja, a takođe može učiniti da se osećate umorno i iscrpljeno. Dehidracija takođe može učiniti da se osećate manje motivisano da vežbate i manje spremni da izdržite naporne treninge.

Korišćenje alkohola takođe može smanjiti razinu hormona rasta u telu, što može dovesti do smanjenja mišićne mase i jačine. Ova smanjenja mišićne mase i jačine mogu negativno uticati na performansu tokom vežbanja, a takođe mogu učiniti da postignete svoje ciljeve u vezi fitnesa sporije i teže.

Na kraju, korišćenje alkohola može dovesti do povećanja kalorijskog unosa, što može negativno uticati na napredak u vezi mršavljenja ili održavanja težine. Kada pijete, verovatno ćete jesti više kalorija nego što bi inače, što može dovesti do povećanja telesne mase.

Ukupno gledano, ako želite da postignete svoje ciljeve u vezi fitnesa, preporučujemo da smanjite ili potpuno eliminišete unos alkohola. Iako ponekad može biti privlačno da se opustite i popijete čašu vina ili piva, to može imati negativan uticaj na vaše zdravlje i fitnes. Zato, ako želite da postignete svoje ciljeve, držite se čistačeg životnog stila i izbegavajte alkohol.

U malim količinama alkohol nam vjerojatno neće uništiti rezultate. Međutim, alkohol treba konzumirati pametno ako ne želimo da nam sav trud propadne.

Ponekad se nalazimo na svečanim večerama i proslavama kad jednostavno ne možemo ignorirati svu ponudu, ponekad se želimo opustiti uz pivo. Kako pristupiti konzumaciji alkohola?

Alkohol i njegova energetska vrijednost

U razgovornom jeziku pod pojmom alkohol mislimo na razna alkoholna pića koja sadrže etanol (etilni alkohol). U odnosu na ostale makronutrijente alkohol se nalazi u sredini: 1 g alkohola daje 7 kcal (manje od masti – 9 g i više od bjelančevina i ugljikohidrata – 4 g). Tehnički ga možemo gledati kao jedan od makronutrijenata, ali naše tijelo ga takvim ne doživljava.

Alkohol je toksin, i naš ga se organizam želi čim prije riješiti. Nije mu zanimljiv kao izvor energije i zato alkohol ima i nešto viši termodinamički efekt u odnosu na ostale makronutrijente (TDE za masti iznosi 0-3 %, za ugljikohidrate 5 – 10 %, za bjelančevine 20 – 30 % i za alkohol 10 – 30 % cjelodnevne energetske potrošnje).

Ako želimo izračunati broj kalorija pojedinog pića, bitno je prvo izračunati udio alkohola u navedenom piću i potom kalorije.

Čest je komentar kako alkohol deblja i obično s mršavljenjem dolaze i preporuke da se izbaci alkohol kad se kreće na dijetu. Međutim relativno je malo istraživanja koja istražuju povezanost konzumacije alkohola i procesa mršavljenja.

Malo literature koja se bavi tom temom govori da samo redovito i pojačano konzumiranje alkoholnih pića doprinosi povećanju tjelesne težine. Ono na što alkohol može utjecati prilikom pokušaja mršavljenja je impulzivnost, pojačani hedonizam i povećana mogućnost konzumacije hrane čak i kada ne postoji fiziološka glad.

Utjecaj alkohola na razvoj mišićne mase i testosteron

I u ovom segmentu je malo istraživanja koja promatraju utjecaj alkohola na razvoj mišićne mase kod rekreativnih sportaša koji povremeni popiju piće. Istraživanja su većinom usmjerena na alkoholičare kod kojih zaista dolazi do propadanja mišićne mase.

U jednoj studiji su uspoređivali sintezu mišićnih vlakana (Myofibrillar Protein Synthesis) nakon treninga pod opterećenjem uz HIIT trening (imitacija treninga u klasičnim timskim sportovima). Kao prvi obrok nakon treninga rekreativci su konzumirali tekući obrok koji sadrži alkohol i ugljikohidrate, alkohol i bjelančevine ili samo bjelančevine. Obroci su bili izokalorični.

Istraživanje zaključuje da unos alkohola nakon treninga usporava miofibrilarnu sintezu proteina prilikom oporavka nakon treninga. Problem s ovim istraživanjem je količina alkohola. Naime radi se o 12 alkoholnih pića koje se odnosilo kao prosječna količina koju sportaši popiju tijekom nekog slavlja. Tako da je teško to usporediti s povremenim pićem nakon treninga.

Druga studija je uspoređivala intoksikaciju alkoholom nakon treninga i hormonalni odgovor kod utreniranih liftera. Petero liftera je popilo ekvivalent 5 alkoholnih pića i zatim su pratili razine njihovih hormona sljedećih pet sati. Nije bilo razlike u razini testosterona među grupama.

Utjecaj alkohola na sportske performanse i oporavak

Iako je etički upitno davati alkohol ispitanicima prije ili poslije treninga, postoje i takva istraživanja. Jedno uključuje 13 rekreativno aktivnih žena koje su odradile anaerobni trening (jednonožne ekstenzije) nakon čega su popile ekvivalent 4-5 alkoholnih pića. Zaključak studije je da konzumacija alkohola ne utječe na upalne procese ili oporavak kod utreniranih žena.

U drugoj studiji su pak ispitanicima dali ekvivalent 6 alkoholnih pića, nakon čega je uslijedio trening snage i izdržljivosti. Ovdje također alkohol nije imao nikakvog vidljivog utjecaja na vježbe snage niti je bilo pokazatelja oštećenja mišića.

Na što je potrebno ipak paziti

Bitna stvar za pripaziti kod ispijanja alkoholnih pića je dehidracija koja ih prati. Što je alkohol koncentriraniji to je jača dehidracija. Ponekad nakon čašice od 3 ml žestice ćete izmokriti i više nego duplu količinu urina. Na ovo trebaju paziti sportaši koji se bave sportovima izdržljivosti, kao i na nadoknadu elektrolita.

Izvor: moj-magazin.com