ČESTO ZIJEVANJE, ISPUŠTANJE GASOVA, KAO I HLADNE NOGE UKAZUJU NA OPAKO OBOLJENJE: Odmah provjerite ove simptome!

Jeste li zabrinuti? Možda se osjećate zabrinuti zbog problema s vašim šefom. Možda imate leptire u trbuhu dok čekate rezultate medicinskog testa. Možda se nervozirate kad vozite a gužva je u saobraćaju

Simptomi anksioznosti nisu odmah vidljiVi jer se često razvijaju polako tokom vremena i, obzirom da svi osjećamo neku tjeskobu u različitim trenucima života, teško je znati koliko je previše.

Obratite pažnju na ove znakove:

– ukočenost i trnci po cijelom tijelu,

– vrtoglavica,

– bol u prsima,

– glavobolje,

– napetost u vratu,

– nervozni želudac,

– pulsiranje u uhu,

– hladnoća ili vrućina,

– suha usta,

– mučnina,

– kratak dah,

– probadajuća bol u licu,

– ubrzani puls,

– pojačano znojenje,

– slabost u nogama,

– nemirnost,

– opsesivno razmišljanje,

– osjećaj gubitka kontrole,

– izbjegavanje uobičajenih životnih situacija,

– nemogućnost odmora,

– problemi sa spavanjem.

‘Normalna’ razina anksioznosti često je ograničena vremenom i povezana sa stresnim situacijama ili događajima, poput razgovora za posao.

Anksioznosti kod ljudi s anksioznim stanjem češća je i upornija i nije uvijek povezana s očitim izazovom te utječe na kvalitetu života i svakodnevno funkcioniranje.

Postoje neki uobičajeni simptomi:

fizički simptomi: napadaji panike, iznenadni hladni i vrući znoj, brzi otkucaji srca, stezanje u prsima, brzo disanje, nemir ili osjećaj napetosti, nervoza…

psihološki simptomi: pretjeran strah, briga, opsesivno razmišljanje, strah da će se uvijek dogoditi najgore

ponašanje: izbjegavanje situacija zbog kojih se osjećate tjeskobno, što može utjecati na fakultet, rad ili društveni život

Ponašanje na previše prestrašen način, stvara fiziološko, psihološko i emocionalno stanje anksioznosti. Anksioznost ‘aktivira’ odgovor tijela na stres, koji je napor za tijelo. Zato su ustvari simptomi anksioznosti isti kao i simptomi stresa.

Svako tijelo je hemijski jedinstveno, pa se simptomi anksioznosti mogu razlikovati po vrsti, broju, intenzitetu, trajanju i učestalosti. Na primjer, jedna osoba može imati samo jedan ili nekoliko blagih simptoma anksioznosti, dok druga osoba može imati sve simptome anksioznosti u velikoj jačini. Sve su varijacije moguće.

Anksioznost dolazi u mnogim različitim oblicima – kao što su napadaji panike, fobije i socijalna anksioznost- a razlika između službene dijagnoze i “normalne” tjeskobe nije uvijek jasna.

IZVOR: novi