Alarmantan je porast broja oboljelih od morbila: OVO SU PRVI SIMPTOMI

Alarmantan je porast broja oboljelih od morbila: OVO SU PRVI SIMPTOMI

Alarmantan je porast broja oboljelih od morbila: OVO SU PRVI SIMPTOMI

 

 

Prošle godine zabilježen je “alarmantan” porast slučajeva ospica(morbila) u Europi, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Broj zaraženih dosegnuo je oko 42.200, u usporedbi s 941 slučajem tijekom cijele 2022. godine. Stručnjaci upozoravaju da je potrebno poduzeti “hitne mjere” kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti, a razlog ovog naglog porasta povezuje se s manjim brojem cijepljene djece tijekom pandemije Covida.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, epidemija ospica u središtu zemlje predstavlja ozbiljnu prijetnju širenju na druga područja s niskom stopom cijepljenja. Više od 3,4 milijuna djece mlađe od 16 godina nije cijepljeno, izlažući ih riziku od oboljenja od ospica.

Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) obično se primjenjuje u dvije doze, prva oko prve godine života, a druga oko treće godine i četiri mjeseca. Unatoč visokoj učinkovitosti cjepiva, samo 85% djece koja kreću u osnovnu školu u Velikoj Britaniji primilo je obje doze.

Dr. Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a, izrazio je zabrinutost zbog “alarmantnog” povećanja broja slučajeva ospica u Europi, s gotovo 21.000 hospitalizacija i pet smrtnih slučajeva.

Ospice mogu izazvati ozbiljne komplikacije, uključujući upalu pluća, meningitis, sljepoću i napadaje, a posebno su opasne za bebe, trudnice i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

WHO je pozvao na brzo otkrivanje i reakciju na epidemije ospica, potičući širenje cijepljenja među stanovništvom.

Simptomi ospica uključuju visoku temperaturu, curenje nosa, kihanje, kašalj i crvene, bolne ili suzne oči, te se osip obično počinje javljati nekoliko dana kasnije

Struka savjetuje roditelje da potraže hitan pregled ako sumnjaju da njihovo dijete ima ospice te da prate preventivne mjere kako bi spriječili širenje bolesti.

Ospice mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije, stoga je važno održavati visok stepen cijepljenja radi zaštite zajednice.