AKO SE UOČE NA VRIJEME, MOGU DA VAM SPASE ŽIVOT: Prije nego nastupi MOŽDANI UDAR, tijelo šalje ovih 5 SIGNALA

Moždani udar je prestanak funkcionisanja određe­nih grupa moždanih ćelija koji nastaje usljed nedostatka hranljivih materija i kiseonika. Nedostatak hranljivih materija se javlja kao posljedica poremećaja krvotoka usled začepljenja krvnih sudova ili usled njihovog prskanja i izliva krvi u moždano tkivo ili moždane ovoj­nice, piše Mondo.rs.

Ovo stanje sve se češće javlja, a podložne su mu sve grupe, od mlađih do starijih osoba. U najrizičnijoj grupu su ipak gojazne osobe, osobe koje imaju povišen pritisak ili dijabetes ili se slabo kreću.

Najraniji simptomi mogu biti različiti, ali se najčešće javljaju ovih 5. Ukoliko uočite barem 2 promjene, obavezno se javite ljekaru što prije.

Važno je da znate i da je kod moždanog udara svaki sekund bitan, što se prije pacijent obrati lekaru, to su veće šanse da će se oporaviti. Odlaganje je najopasnije stvar zbog čega je bitno da budete svjesni simptoma na koje morate obratiti pažnju

1. GLAVOBOLJA

Jaka glavobolja koja nema neki objašnjivi uzrok prvi je simptom koji morate zapamtiti. Ako vam iznenada “puca” glava obratite se ljekaru!

2. Slabost

Moždani udar se događa kada dotok krvi u mozak naiđe na prepreku, a kada moždane ćelije nemaju kiseonik, odumiru i gube funkcije. Zbog toga će se javiti iznenadna slabost ili obamrlost nekog dijela tijela. Lice, ruke, noge, sve su to mjesta na kojima se ovaj simptom može javiti.

3. Zbunjenost

Gubitak kratkoročnog pamćenja u sekundi, ili iznenadna poteškoća da razumijete najobičnije riječi i rečenice, znak su da bi hitno morali da odete kod ljekara

4. Problem s vidom

Moždani udar će, kao i sa čulom dodira, uticati na vid. Iznenadni problem s vidom, posebno na jednom oku, znak je upozorenja.

5. Poteškoće pri kretanju

U zavisnosti od toga koji dio mozga je šlog pogodio, simptomi mogu biti gubitak ravnoteže ili sposobnosti koordinacije, poteškoće pri hodanju, vrtoglavica, osjećaj “propadanja”… Sve su to znaci da vam je ugrožen dio blizu centra za ravnotežu