AKO SE TEŠKO PENJETE UZ STEPENICE, MOŽDA JE TO ZNAK: Ovaj vitamin nedostaje mnogima, a ne daje jasne simptome

Manjak vitamina može da dugo traje, a da simptomi ne budu uočljivi. To posebno važi zavitamin D, koji se stvara u organizmu kad se izlažemo sunčevoj svjetlosti, piše Lepa i Srećna. Znakovi nedostatka ovog vitamina su često varljivi i neodređeni, ali kad dođe do bola u kostima, treba što prije provjeriti njegov nivo. To se čini lako, analizom krvi u laboratoriji.

Normalne vrijednosti vitamina D su od 75 do 150 nanomola po litru, ili 30 do 60 nanograma po mililitru, zavisno od mjera koje se u laboratoriji koriste. Kod duže avitaminoze, pacijenti osjećaju slabost i u mišićima, pa im je teško da se penju uz stepenice, ali i da ustanu, recimo, sa poda ili iz neke veoma niske stolice.

Drugi simptomi mogu biti osjećaj umora i jutarnje ukočenosti, kao i suha koža. Za žene u menopauzi i starije osobe, povećan je rizik od lomljenja kostiju. Ne odnosi se to samo na klasične prelome zbog kojih pacijent odlazi kod ortopeda i dobija gips, već i na mikroskopski tanke frakture koje mogu “napasti” kosti udova i kičmu. Zato se savjetuje boravak od najmanje dvaput dnevno po 15 minuta na suncu ili uzimanje suplemenata vitamina D u dogovoru sa lekarom. Pacijenti koji imaju i hronične bolesti, šećernu bolest, visok pritisak, opstruktivne bolesti pluća treba da uzimaju veće doze.

NOVI.BA