6 NAČINA DA SPASITE JETRU: Srpski stručnjak otkrio moć napitaka – štitite i SRCE

Biljke mogu da vam pomognu da prevaziđete mamurluk, pomognete srcu, krvnim sudovima i jetri.

Ako ste ovih dana pretjerali sa hranom i pićem, narodni travar Momčilo Antonijević ima spas. Biljke mogu da vam pomognu da prevaziđete mamurluk, pomognete srcu, krvnim sudovima i jetri. Ukoliko je jetra opterećena alkoholom, najbolje što možete da uradite je da u čašu mlake vode dodate kašičicu meda i jednu kafenu kašičicu nefiltriranog jabukovog sirćeta.

“Ovo je jako dobro za našu jetru, žučnu kesu, krvne sudove i zaista pomaže i preporučuje se ljudima koji pate od povišenog nivoa holesterola i triglicerida. Ovo je period kada jedemo dosta masne hrane i puno slatkiša, što uopšte ne odgovara ljudima sa ovim problemom”, naglašava narodni travar i ističe da ovaj napitak treba da pijemo tokom cijele godine, a ne samo kada pretjeramo sa alkoholom.

Evo koje su druge opcije:

RASOL
Raso je odličan način da rehidriramo svoj organizam. Ima puno elektrolita, a bogat je i prirodnim probioticima i bakterijama koje žive u našim crijevima i koje pomažu da naši organi za varenje, kao i imuni sistem, funkcionišu besprijekorno. Kiseli kupus je veoma bogat C vitaminom i predstavlja pravu zimsku superhranu. Posebno je dobar za vegane, jer sadrži vitamin B12 koga inače nema u namirnicama biljnog porijekla.

IMELA
Imela je čuvena čarobna biljka Kelta i od nje se pravi čuveni napitak koji piju Asteriks i Obeliks. Imela je dobra za snižavanje visokog krvnog pritiska, ujednačava srčani ritam. Imela je poluparazitska biljka i njena ljekovitost, odnosno toksičnost, zavisi od toga na kom drvetu raste. Međutim, imela nije biljka čija upotreba se preporučuje u kontinuitetu i duži vremenski period, kao ni trudnicama i djeci.

GUJINA TRAVA
Gujina trava ili sikavica je vjerovatno biljka broj jedan za regeneraciju jetre. “Ona sadrži supstancu silimarin, koja zaista može da regeneriše jetru koja je i inače organ koji ima veliku sposobnost regeneracije. Čaj nije dobro rješenje, bolje je samljeti sjeme i konzumirati sa jogurtom, još bolje surutkom”, naglašava Antonijević.

ZAČINI
Kada se kaže jaka hrana, obično se dodaje i začinjena hrana, što je pogrešno, jer začini mogu da budu izuzetno korisni. Ako koristimo puno bijelog luka, puno đumbira, cimeta, to uopšte nije štetno, naglašava Antonijević, već izuzetno zdravo i korisno. Ono o čemu treba voditi računa su razni vještački pojačivači ukusa, prije svega natrijum glutaminat i rafinisane masnoće.

MANJAK ILI VIŠAK ŽELUDAČNE KISELINE
Poslije obilnog i jakog obroka umjesto da potegnemo za gaziranim sokovima ili kiselom vodom kako bismo olakšali varenje, bolje je popiti šolju čaja od nane. U kombinaciji sa matičnjakom idealna je protiv mučnine, ali i protiv glavobolje. Matičnjak je odličan biljni izbor za glavobolju, kada je mamurluk u pitanju. Još bolje djeluje kada se pomiješa sa suručicom, biljkom koja sardži salicilna jedinjenja i zapravo predstavlja biljnu “prabaku” aspirina.

(MONDO/RTS)