5 znakova da vam OTKAZUJU PLUĆA: Ove simptome ne smijete ignorisati

Sveži vazduh je, nažalost, postao rijetkost, većina nas živi u onečišćenoj okolini, a to znači da više nego ikada trebamo da obratimo pažnju na signale koje nam pluća šalju

Neke od tih znakova lako je zanemariti, no to ne bismo smjeli da zanemarimo ako želimo li da sačuvamo disajni sistem zdravim.

1. Bolovi u leđima i ramenima

Premda se navode kao rijedak simptom, bolovi u leđima, ramenima, pa i u grudom košu mogu biti znakovi raka pluća kod kojeg, ako se otkrije u ranoj fazi postoji puno veća verovatnoća izliječenja. Ako su ti bolovi jači i dugotrajniji od vaših uobičajenih bolova u leđima, javljaju se češće ili se od njih razlikuju, svakako posjetite ljekara.

2. Kašalj

Kašalj može upućivati na neko bezazleno i jednostavno stanje, poput prehlade, ali može biti i znak hronične bolesti, stoga je važno znati razlikovati različite tipove kašlja. Intenzivan ili uporan kašalj može biti znak raka pluća, posebno ako se uz njega javlja i iskašljavanje krvi.

3. Kratak dah

Kratak dah najčešće je posledica određenih stanja koja pogađaju srce ili pluća, poput astme ili respiratornih alergija. Imate li epizode kratkog daha, dobra je ideja pokušati da promijenite okolinu kako biste provjerili hoće li vam se simptomi javljati i u drukčijem okruženju. Ako vam se kratak dah javlja često svakako posjetite ljekara.

4. Žutica

Ovaj simptom lako je ne povezati sa zdravljem pluća, no vrlo je važan jer žutica je jasan indikator problema s jetrom, a oni mogu biti uzrokovani rakom pluća. Kod žutice koža dobiva žutu boju, a i bjeloočnice postaju žute, od bledožutih do tamnožutih.

5. Manjak energije

Svako od nas povremeno je iscrpljen, to je normalno. Manjak sna ili stres mogu biti uzrok vašeg umora, no ako se osećate abnormalno umorno i iscijeđeno previše često, uz to uporno kašljete i nemate apetit, možda je u podlozi umora neko ozbiljnije zdravstveno stanje povezano s dišnim putevima