5 NAČINA ZA IZBACIVANJE VIŠKA VODE IZ ORGANIZMA: Jedna namirnica glavni je uzročnik taloženja tečnosti

Jedan od čestih problema sa kojima se mnogi ljudi susreću je nakupljanje viška tečnosti u organizmu. Donosimo vam 5 načina da se riješite viška.

Nagomilana voda u organizmu često nas može navesti u zabludu da imamo kilogram viška, pa se postavlja pitanje kako se riješiti viška tekućine u tijelu i koje su mjere prevencije.

Jedan od najčešćih faktora zadržavanja vode je prekomjeran unos soli. Bubrezi imaju zadatak da regulišu količinu vode koju tijelo zadržava ili izlučuje, a ako se konzumiraju obroci s visokim sadržajem natrijuma, bubrezi će zadržati vodu kako bi razrijedili taj visoki nivo soli.

Postoje i drugi faktori koji mogu uticati na zadržavanje vode, kao što su:

Loša prehrana

Loša cirkulacija

Nedostatak kretanja i previše sjedenja

Nedostatak ili višak nekih vitamina i minerala

Proširene vene

Stres

Menstrualnog ciklusa

Predugo izlaganje toploti

Alergije

Bolesti jetre

Srčana bolest

Bolest bubrega

Problemi sa štitnom žlezdom

Određeni lijekovi

Zdrava ishrana će pomoći izbacivanju vode iz organizma

Mnogo je simptoma koji ukazuju na višak vode u tijelu, dok su uobičajena područja zahvaćena simptomima potkoljenice, ruke, noge, grudni koš i stomak.

U nogama, stopalima i rukama simptomi uključuju:

Otok

Promjene u boji kože

Sjajna ili natečena koža

Otisak ostaje kada se prst pritisne u kožu

Bol u nogama

Ukočenost u zglobovima

Dobivanje na težini

Također, uzroci mogu biti i zdravstvene prirode, a kada je o tome riječ, najčešće su vezani za rad bubrega.

Načini koji mogu pomoći izbacivanju viška tekućine su sljedeći:

Pijte vodu – Voda za piće će vam pomoći da razrijedite nivoe natrijuma u vašem tijelu. Takođe, unos vode može pomoći u gubitku težine.

Krenite se – Fizička aktivnost je uvijek dobrodošla, a može nam donijeti brojne prednosti za zdravlje organizma. Znojenjem se oslobađa voda iz tijela, kao i elektroliti poput natrijuma, što može uzrokovati natečenost.

Izbacite prerađenu hranu – Industrijski prerađena hrana sadrži i brojne umjetne aditive, koji također mogu utjecati na zadržavanje vode u tijelu. Osim toga, mogu utjecati i na nakupljanje nepotrebnih kilograma.

Ograničite unos ugljikohidrata – konzumiranje ugljikohidrata neće direktno uzrokovati zadržavanje vode. Međutim, na svaki gram ugljikohidrata pohranjenih u tijelu kao glikogen, tijelo zadržava oko 3 grama vode. Na taj način tijelo održava ravnotežu. Ali kada jedete manje ugljikohidrata ili manji broj kalorija, potrošit ćete glikogen, a time i vodu, piše Totally Wellness. Također se vjeruje da prekomjeran i nepravilan unos hidrata dovodi do pretilosti.

Magnezijum – Namirnice bogate magnezijumom su zeleno lisnato povrće, bademi, avokado… Magnezijum takođe pozitivno utiče na rad nervnog sistema.